Chemieconcern Bayer doet onderzoek naar verschillende toepassingen van het biologisch fungicide Serenade. Het gaat onder meer om bespuitingen en grondbehandelingen voor planten of zaaien en om de dompel- en traybehandeling van plantgoed.

Serenade is een biologisch gewasbeschermingsmiddel waarvan de werking is gebaseerd op de bacteriestam Bacillus amyloliquefaciens QST 713. Het is een breedwerkend fungicide en bactericide met toelating in een groot aantal gewassen. Op een proevenplatform van Bayer in het Gelderse Angeren liggen diverse objecten met Serenade in vollegrondsgroentegewassen. In knolselderij vergelijkt Bayer de traybehandeling met een bodembehandeling met Serenade en objecten waarin beide behandelingen zijn uitgevoerd. Specialist vollegrondsgroenten Henko Klement van Bayer zegt dat de bodembehandeling kort voor het planten is uitgevoerd, waarbij de Serenade is ingewerkt in het zaaibed. In principe gebeurt de traybehandeling bij de plantenkweker na het zaaien van de knolselderij. Op het oog zijn er geen grote verschillen tussen de behandelde objecten. In de volledig onbehandelde knolselderij, dus ook zonder bespuitingen in het groeiseizoen, is een aantasting van septoria zichtbaar. Een groot deel van het loof vertoont bruinverkleuring. Ook zijn de te oogsten knollen kleiner dan in de objecten met gezond loof.

Prei
In prei is Serenade onder meer getest op de werking tegen roest. Voorafgaand of aan het begin van de teelt zijn de plantjes of gedompeld in een 1 procent-oplossing van het fungicide of is het middel aangegoten bij het planten. Het dompelen van de plantjes duurde ongeveer vijftien minuten. Beide behandelingen zijn ook weer gecombineerd. Er zijn nog nauwelijks verschillen tussen de objecten met variaties op bestrijdingsstrategieën. Dit komt mede door de lage ziektedruk.

Peen, sla en spinazie
Ook in peen, sla en spinazie onderzoekt Bayer de mogelijkheden van grondbehandelingen met Serenade. Daarnaast wordt in vrijwel alle gewassen het biologische fungicide toegevoegd aan het reguliere spuitschema tegen schimmelziekten. Volgens Klement heeft het fungicide zeker toegevoegde waarde bij een preventieve bestrijdingsstrategie. ‘Als de schimmeldruk goed beheersbaar is, dan lukt het met Serenade om het gebruik van chemische fungiciden te beperken.’

Aardappelen en uien
In akkerbouwgewassen is Serenade de afgelopen twee jaar getest in aardappelen en uien. Daarvoor zijn demoproeven aangelegd op praktijkpercelen in Flevoland en de Veenkoloniën. Daarbij is vooral gekeken naar de werking op fusarium en valse meeldauw. ‘Wat fusarium betreft bieden voor ons de resultaten aanknopingspunten om verder te gaan. Zowel in 2023 als in 2024 was er een positief effect op de opbrengsten’, zegt gewasspecialist Stefan van Heist van Bayer. ‘Bij valse meeldauw hopen we in een systeemaanpak op meerwaarde van Serenade vanwege de vitale weggroei van de planten na opkomst en ook om een bijdrage te leveren aan een betere resistentiemanagement. Dat heeft mogelijk een positieve invloed op de werking van andere fungiciden’, verklaart Van Heist.