Bij ziekten en plagen is het belangrijk om ook in de biologische landbouw zo snel mogelijk in te grijpen. Het zou helemaal mooi zijn als direct na een detectie kan. Een camera op de trekker maakt dat wellicht mogelijk.
De Business Unit Glastuinbouw van Wageningen University & Research (WUR) werkt daarom met een aantal Europese partners aan de ontwikkeling van volautomatische biologische gewasbescherming. Daarbij kijkt de WUR naar zelflerende computermodellen die op basis van digitale beelden besluiten of biologische gewasbescherming nodig is.
Binnen het Europese Optima-project werkt WUR sinds 2018 samen met partners uit Griekenland, Frankrijk, Italië, Spanje, België en Portugal. Elke partner richt zich op een ander onderdeel, zoals de spuittechniek. Het onderzoek richt zich op valse meeldauw in druif, schurft in appel en alternaria in wortel.
Ziekten vroeg herkennen
Wageningen University & Research onderzoekt of het mogelijk is ziekten in een zo vroeg mogelijk stadium te herkennen, liefst zelfs enkele uren nadat een ziekte zich voordoet. Doel is dat de camera’s bevestigd worden op bijvoorbeeld een trekker. Al rijdend door het gewas herkent de camera of er sprake is van een besmetting. Vervolgens vindt er in samenspel met het systeem de toepassing van biologische gewasbescherming plaats.
De WUR ontwikkelde drie smartcamera’s voor de gewassen. Deze kunnen door middel van beeldherkenning en algoritmes ziekten herkennen. Daarvoor hebben teeltexperts foto’s van de betreffende gewassen beoordeeld. Ze gaven op de foto’s de positie aan van besmettingen. Half 2022 is het onderzoek afgerond.
Tekst: Han Reindsen
Foto: WUR