De productie van biologische appels in de Europese Unie is voor het tweede jaar met meer dan 10 procent gedaald. Dat komt onder meer door een inkrimping in het areaal in bepaalde regio’s. Ook veroorzaken ziekten en plagen steeds meer problemen, omdat er steeds minder gewasbeschermingsmiddelen beschikbaar zijn.

De oogst aan biologische appels in de Europese Unie wordt dit jaar geraamd op 535.000 ton. Dat werd onlangs tijdelijk tijdens het Prognosfruit-congres in het Hongaarse Boedapest.

Italië en Duitsland zijn de grootste producenten van biologische appels in de Europese Unie. Naar verwachting daalt de productie in Duitsland met meer dan 16 procent naar 127.000 ton. In Italië wordt een oogst van 156.000 ton verwacht, 4 procent minder dan in 2023. Ook in Oostenrijk, Frankrijk, Hongarije en Polen komt de productie van biologische appels dit jaar lager uit.

In Slovenië stijgt de productie van biologische appels met maar liefst 9.000 ton naar 12.000 ton. Daarmee is Slovenië in één keer een grotere producent van biologische appels dan Nederland. Naar verwachting valt de oogst van biologische appels in ons land dit jaar een derde groter uit dan vorig jaar met in totaal 8.000 ton.