De STORL-regeling voor het inzamelen van lege verpakkingen van gewasbeschermingsmiddelen wordt uitgebreid. Ook resten van middelen en andere gewasverzorgingsmiddelen, zoals meststoffen, biostimulanten, hulpstoffen en (behandeld) zaaizaad kunnen via de regeling ingezameld worden.

STORL staat voortaan voor Stichting Opruiming Restanten en lege verpakkingen in de Landbouw. In de loop van 2023 rolt het STORL-bestuur de regeling uit over alle regio’s van Nederland. Partners in STORL zijn boerenorganisatie LTO Nederland, distributieorganisatie Agrodis, loonwerkerskoepel Cumela en de vereniging voor fytofarmacie CropLife NL.

De oude regeling functioneerde niet meer goed, omdat gemeentes niet meer verantwoordelijk zijn voor het innemen van de verpakkingen van bedrijven en omdat per 1 januari van dit jaar de Uitgebreide Producentenverantwoordelijkheid inging. Producenten worden daarmee verantwoordelijk voor het innemen en recyclen van verpakkingen. STORL nieuwe stijl gebruikt dit moment om in de nieuwe opzet als branche verantwoordelijkheid te nemen in de inzameling van verpakkingen en resten middelen.

 

Twee stromen

Volgens CropLife NL komen er twee stromen via de nieuwe STORL-regeling binnen. De eerste betreft droge, plastic cans die gespoeld zijn en daardoor schoon voor verwerking en de tweede stroom betreft restanten en niet-spoelbare verpakkingen. Telers kunnen speciale, doorzichtige zakken gebruiken om het afval te verzamelen. De zakken worden in akkerbouwregio’s kosteloos opgehaald, zodra er een complete vracht is. Resten. En niet-spoelbare verpakkingen worden in speciale campagnes opgehaald.

STORL draaide in deze nieuwe vorm proef op Schouwen-Duiveland en in de Kop van Noord-Holland. Gedurende 2023 zal het nieuwe systeem over het hele land uitgerold worden. De stroom van resten en restanten zal vanaf 2024 ingezameld worden. Dit zogenaamd ‘klein gevaarlijk afval’ zal naar een verbrandingsoven moeten.

Op de internetpagina van CropLife NL staat uitgebreid informatie over de vernieuwde STORL.