Agrarisch onderzoekscentrum Vertify in Zwaagdijk heeft samen met achttien bedrijven uit de zaadindustrie het project ‘Groen op zaad’ opgezet. In dit project gaan ze op zoek naar effectieve biologische middelen en biostimulanten voor zaaizaadbehandeling.
Zaadbehandeling is een efficiënte vorm van gewasbescherming. Daarbij wordt het zaad behandeld of gecoat met een fungicide of een insecticide om te voorkomen dat na het kiemen van het zaad het kiemplantje door een bodemschimmel of door insectenvraat wordt aangetast. Zaadbehandeling kan daardoor belangrijk zijn voor gezonde start van de teelt.
Het beschikbare pakket aan chemische zaadbehandelingsmiddelen neemt snel af. Diverse middelen zijn al van de markt verdwenen en andere middelen staan ter discussie. Als er geen alternatieve oplossingen worden gevonden, dan kunnen sommige teelten flink onder druk komen te staan en misschien in Nederland zelfs niet meer mogelijk zijn.
Publiek-private samenwerking
Het project ‘Groen op zaad’ is een publiek-private samenwerking, waarin de afzonderlijke bedrijven en het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit investeren. Een groot deel van de zaadsector is vertegenwoordigd in het consortium. Plantum, de branchevereniging voor de sector zaden en jonge planten, is penvoerder van het project. Het project loopt tot eind 2024.