‘Gemeenten moeten burgers beschermen tegen bestrijdingsmiddelen’
Om gemeentebestuurders op weg te helpen om het gebruik aan banden te leggen, hebben de milieuorganisaties een handleiding gemaakt: het handboek ‘Regulering Bestrijdingsmiddelen’. Daarin zijn juridische handvatten en de plichten van gemeenten gebundeld.
De eerste versie van de handleiding is vorige week overhandigd aan wethouder Renate Masselink van gemeente Westerveld. Natuur & Milieu en Urgenda hebben bewust voor deze Drentse gemeente gekozen, omdat daar al enkele rechtszaken zijn gevoerd over het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in de lelieteelt.
Verantwoordelijk
‘Gemeenten zijn verantwoordelijk voor een gezonde leefomgeving voor burgers. Die verantwoordelijkheid schuiven gemeenten tot nog toe van zich af. Dat is onterecht. Het is tijd dat gemeenten hun burgers beter gaan beschermen tegen gevaarlijke pesticiden. Zo voorkomen ze ook dat burgers tegenover telers in de rechtbank belanden’, stelt Anne de Vries van Natuur & Milieu.
Gemeenten kunnen via het omgevingsplan of het Besluit activiteiten leefomgeving verschillende maatregelen treffen. Daarmee kunnen ze volgens de milieuorganisaties bufferzones aanwijzen, middelenverboden instellen of teeltverboden. ‘Zo zou niet-biologische bollenteelt kunnen worden uitgesloten. Of de pesticiden met de hoogste milieubelastingnormen worden verboden.’