Nieuws

« Terug naar nieuwsoverzicht

Aardbeientelers moeten werken aan chemievrije teelt

Aardbeientelers moeten werken aan chemievrije teelt
Voorzitter Adri Bom-Lemstra van Glastuinbouw Nederland noemt de overgang naar een 100 procent groene teelt de grootste uitdaging voor de aardbeiensector. Dat zei ze vorige week op de Aardbeiendag 2025 in Den Bosch. Het jaarlijkse evenement trok zo'n achthonderd bezoekers.

Gewasbeschermingsadviseurs wijzen op de mogelijkheden om biologische bestrijders en groene middelen te gebruiken. Volgens Stefan van Heist van Bayer Crop Science is het van belang dat aardbeientelers op tijd ervaring opdoen met alternatieven voor chemische gewasbeschermingsmiddelen. 'De inzet van groene middelen is vaak complex en vergt een andere bestrijdingsstrategie. Wacht niet tot het laatst om daarop over te stappen', adviseert hij.

Andere zorgen voor aardbeientelers in Nederland zijn hoge kosten voor energie en arbeid en de dalende consumptie onder jongeren. 'Voor telers is de transitie naar volledig energieneutraal vooral financieel een hoofdpijndossier', vindt Bom-Lemstra. 'Maar bovenal is het van belang dat de consumptie op niveau blijft. Daarom zijn we blij met de aankondiging van een collectieve promotiecampagne voor zachtfruit, waarin aardbeien een belangrijke positie innemen.' Die promotiecampagne begint komend jaar.

Nieuwe ontwikkelingen in de aardbeienteelt hebben onder meer betrekking op veredeling en vermeerdering van aardbeien uit zaad en op de energietransitie. Voor de commerciële teelt zijn de eerste F1-hybride rassen beschikbaar. Om de warmtebehoefte in de kasteelt van aardbeien te beperken, wordt veel geëxperimenteerd met intensiever schermen. Deze koudere teelt vraagt vervolgens om maatregelen voor ontvochtiging in de kassen.

Nieuwsbrief