Het Ctgb heeft zes nieuwe middelen groen licht gegeven en kwam in het kader van de kleine toepassingen met twee uitbreidingen. Dat maakte het college bekend na de vergadering van eind november.

Het nieuwe mijten- en insectenbestrijdingsmiddel Neudosan werkt op basis van vetzuren en kaliumzouten. Het kreeg een toelating voor peulvruchten, fruit en kleinfruit en voor verschillende open en bedekte teelten van groenten, kruiden en siergewassen. Lees de complete lijst in de publicatie van het Ctgb.

Tachigaren LS is een zaadbehandeling tegen schimmels in suikerbieten, die toegelaten is. Schimmelmiddel Belanty kreeg een toelating in aardappelen, suikerbieten, maïs, koolzaad, appel, peer, steenvruchten en druiven. Herbicide Goltix Gold is in bietachtigen, snijbloemen en bloemzaden toegelaten. Onkruidmiddel Trepach mag ingezet worden tegen grasachtige onkruiden in suikerbieten en gras en graanopslag in koolzaad. Granulaat Stampa kreeg een toelating ter voorkoming van schimmel bij de bewaring van appel en peer.

De uitbreidingen van eind november betreffen kleine toepassingen. Schimmelmiddel Ohayo kreeg uitbreidingen in bol- en knolgewassen en in pioenroos. Schimmelmiddel Botector werd toegelaten in een lange reeks gewassen. Botector heeft als werkzaam ingrediënt een schimmelstam. Deze schimmel gaat de ontwikkeling van andere schimmels (Botrytis-rot) tegen. De uitbreiding betreft de opkweek en vermeerdering van diverse soorten kleinfruit, de teelt van vruchtgroenten, de teelt en opkweek van siergewassen, diverse bomen, struiken, vaste planten en vruchtbomen en bloemzaadteelt en veredeling en zaadteelt van gewassen. Ook hier geeft het Ctgb een uitgebreide lijst in de bekendmaking van de Ctgb-besluiten van eind november.

 

Verduurzaming

Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden zegt in een speciaal persbericht dat ze met de uitbreidingen van groene middelen bij kleine toepassingen werkt aan verduurzaming van het middelenpakket. Directeur Ingrid Becks roept toelatingshouders of (deel)sectoren op hiervoor wel aanvragen te blijven doen. Bij laag-risicomiddelen komt het Ctgb binnenkort met een vereenvoudiging van de uitbreiding om vergroening te stimuleren. Kleine toepassingen zijn open teelten die maximaal 5.000 hectare beslaan of 1.000 hectare bedekte teelt.

De foto toont de werkzame schimmel tegen Botrytis: een Aureobasidium pullulans-stam.