Het Ctgb heeft vier nieuwe middelen voor professioneel gebruik toegelaten. Vijf middelen kregen uitbreidingen, waaronder het eerste laag-risicomiddel dat deze uitbreiding verwierf via een kortere procedure.

Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden maakte gebruik van de snellere administratieve route voor laag-risicomiddelen in het geval van schimmelbestrijdingsmiddel Vintec. Het middel op basis van een goedaardige schimmel kreeg een uitbreiding in fruit en kleinfruit en in sla.

Het biologische fungicide Fado kreeg uitbreidingen in fruit, groenten, vruchtgroenten, peulvruchten en diverse houtige gewassen en sierteelten. Schimmelmiddel Soriale kreeg uitbreiding voor toepassing in bloembollen en –knollen, in diverse houtige gewassen, vaste planten en in veredeling en zaadteelt. Insectenmiddel Spyro kreeg uitbreidingen voor snijbloemen, potplanten en in bol- en knolbloemen. Het schimmelmiddel Polyversum heeft als werkzame stof een pythiumstam. Hier kwam een uitbreiding in fruit, bladgroenten, koolachtigen, courgette, asperge, bol- en knolbloemen, siergewassen, potplanten, boomkwekerij en vaste planten.

 

Nieuwe middelen

Bij de nieuwe middelen voor professioneel gebruik kreeg slakkenmiddel Vitrol GB toelating in granen, oliehoudende zaden, fruit en diverse siergewassen. Schimmelmiddelen Sporax en Zorvec Entecta zijn toegelaten in aardappelen. Schimmelmiddel Gatten werd toegelaten in bloembollen en –knollen, bloemisterijgewassen en bloemzadenteelt.

Door een wijziging kreeg insecticide Teppeki uitbreiding in droog te oogsten erwten en bonen. Een andere wijziging is de inkorting van het Pre Harvest Interval voor vruchtdunner MaxCel in appel en peer. De wijziging voor groeiregulator Itcan SL 270 op basis van MH betreft het weghalen van een etiketzin over het gebruik van een antischuimmiddel. Op het etiket van schimmelmiddel Dagonis is de toepassingsperiode in bloemkool veranderd.

Bij de renewals (hernieuwde toelatingen) krijgt schimmelmiddel Teldor verlenging, evenals groeiregulatoren SmartFresh en SmartFresh ProTabs. Fungicide AQ10 op basis van een schimmelstam kreeg eveneens een verlenging.

Fungicide VSM Captan 80 WG is ingetrokken. Aflevering kan tot 30 september dit jaar en de opgebruiktermijn loopt af op 30 september 2024.

Alle informatie over toelatingen, uitbreidingen, wijzigingen en intrekkingen is te vinden op de internetpagina van het Ctgb.