Uientelers moeten extra investeren om een gezond eindproduct te kunnen blijven. Dat stelt voorzitter Mark Brantjes van Landbouwbeurs Noord- en Centraal-Nederland (LNCN). Omdat enkele belangrijke chemische gewasbeschermingsmiddelen niet meer zijn toegestaan, moeten ze op zoek naar nieuwe manieren van bestrijding.

Om hun uien te beschermen, zouden telers kunnen denken aan mechanische onkruidbestrijding. Maar volgens teeltadviseur Evert Hofman van Agrifirm is voor gangbare telers een goede onkruidbestrijding zonder chemie nog niet mogelijk. ‘Het is zoeken naar de beste combinatie tussen chemisch en mechanisch. Belangrijk is een goede basis met vlak land en een snelle en gelijkmatige opkomst’, zegt hij.

Mechanisch moeten telers zo dicht mogelijk op de uienrij kunnen werken met bijvoorbeeld cameragestuurde schoffelmachines, licht Hofman toe. Ook ziet hij goede mogelijkheden voor spuiten op de rij in combinatie met schoffelen. De teeltadviseur noemt verder de meerwaarde van valse zaaibedden en blind eggen kort na het zaaien.

Robots
‘Onkruidbestrijding wordt maatwerk, waarbij de weersomstandigheden en de ontwikkeling van het gewas een belangrijke rol spelen. Verder zijn er continu ontwikkelingen zoals de inzet van onkruidrobots die ook interessant zijn voor de uienteelt. De komende vijf jaar gaat er veel veranderen’, verwacht Hofman.

Voor een effectieve ziektebestrijding zonder de werkzame stof mancozeb, die in veel chemische gewasbeschermingsmiddelen werd gebruikt en nu verboden is, wijst docent Erno Bouma van HAS Den Bosch op het belang van beslissingsondersteunende systemen en eigen weerstations in de uienpercelen. ‘Ook bij schimmelziekten is het zaak om in het groeiseizoen constant de vinger aan de pols te houden. Een uienteler moet continu weten wat er op zijn percelen gebeurt’, vindt hij.

Valse meeldauw
Bouma raadt uientelers aan om de ziektebestrijding in eerste instantie te richten op valse meeldauw. ‘Met een beslissingsondersteunend systeem moet het lukken om het juiste middel op het juiste moment in te zetten. De middelen die het sterkst zijn tegen valse meeldauw, kunnen telers het beste vroeg in het seizoen inzetten om lang schoon te blijven.’

Volgens de HAS-docent geven beslissingsondersteunende systemen een goed beeld van hoe middelen werken op verschillende ziekten en wat de beste keuze is afhankelijk van de situatie op een perceel. Hij wijst erop dat het afwisselen van fungiciden met andere werkingsmechanismen van belang blijft om resistentie van de middelen tegen te gaan.

Tekst en foto: Haijo Dodde