Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) heeft twee fungiciden groen licht gegeven. Het betreft Queen voor de bestrijding van schimmels in tarwe, rogge, triticale en spelt en Problad in een reeks tuinbouwmatige teelten.

Problad is een middel op basis van een lupinesoort. Het in water mengbare concentraat kreeg een toelating in aardbei, druif, diverse vruchtgroenten, noten, fruit, peulvruchten, kruiden en Chinese kool. De complete lijst van toelatingen staat op de internetpagina van het Ctgb.

Bij de vergadering van eind juli besloot het college over uitbreidingen in kleine teelten. Zo kreeg herbicide Goltix Queen een uitbreiding voor de groenbemester Tagetes, voor rode biet, snijbloemen, trekheesters en vaste planten in onbedekte teelten. Insecticide Azatin werd uitgebreid voor asperge, bloembollen en –knollen, bloemzaden en veredeling en zaadteelt, allemaal in bedekte teelt.

De derde uitbreiding betrof het middel Futureco Nofly WP, een biologisch insecticide. Dit middel mag voortaan ook toegepast worden in een grote reeks kleine teelten. Daaronder bevinden zich diverse fruit- en kleinfruitsoorten, groenten, kruiden, bloembollen, sier- en boomkwekerijgewassen en de teelt van bloemzaden en veredeling en zaadteelt. Details hiervan wederom in het bericht van het Ctgb en op de etiketten van het middel.

Wijzigingen en intrekkingen

Insecticide Winner mag vanaf heden in de bedekte teelt van bloemisterijgewassen, boomkwekerijgewassen en vaste planten ook met de handspuit toegediend worden. Fungicide Banjo mag in aardappelen nu ook toegepast tijdens BBCH 10-39. Insecticide en fungicide Limocide op basis van sinaasappelolie is uitgebreid voor de bedekte grondgebonden teelt van aardbei, tomaat en paprika en de grondwaterrestrictiezin vervalt.

De ingetrokken middelen zijn insecticide Wopro Bifenazaat 240 SC en herbicide Agrologic Aclonifen. Deze middelen zijn per direct niet meer inzetbaar.