Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden heeft een middel tegen Tuta absoluta (tomatenmineermot) toegelaten. Bij de vergadering van eind oktober kreeg het middel Enrapta Tuta Press een toelating.

Enrapta Tuta Press werkt op basis van een feromoon dat langzaam vrijkomt en een persluchtapparaat. De toelating geldt voor de bedekte teelt van vruchtgroenten uit de nachtschadefamilie behalve tomatilo.

Uitbreidingen en wijzigingen

Insectenmiddel Azatin kreeg een uitbreiding voor een serie bedekte groenteteelten en aardbeien. Fruittelers kregen de beschikking over het bewaarmiddel Fysium in de pruimenopslag. Dit middel is bekend uit andere fruitsoorten. Het verlengt door gassen in de bewaarruimte of voor inschuren de houdbaarheid van producten door ze minder gevoelig voor ethyleen te maken.

Schimmelmiddel Stavento kreeg een uitbreiding voor wintergerst en zomergerst. Onkruidmiddelen RoundUp Max en RoundUp + verloren hun toelating in graan en kregen aanpassingen op het etiket in verband met niet-doelsoorten.

Insectenmiddel Oikos mag met de etiketwijziging van eind oktober 5 maal per teeltcyclus toegepast worden in de bedekte, grondgebonden teelt van snijbloemen. Voor insectenmiddel Decis Protech werd het etiket duidelijker gemaakt. Dit middel mag niet in de bloei van een aantal kleinfruitsoorten gebruikt worden. Voor herbicide Chanon 600 is het etiket aangepast in verband met de bescherming van niet-doelsoorten. De herbiciden Cliophar 100 SL en Cliophar 600 SL zijn ingetrokken.

Alle details over middelentoelatingen zijn terug te vinden op de internetpagina van het Ctgb. onder Nieuws&Actualiteiten