Syngenta Crop Protection en het Belgische bedrijf Biotalys gaan samenwerken op het gebied van onderzoek, ontwikkeling en commercialisering van biologische oplossingen voor de bestrijding van plagen in verschillende gewassen. De nadruk ligt op biologische gewasbeschermingsmiddelen op basis van eiwitten.

Biotalys is een Belgisch bedrijf dat biologische gewasbeschermingsproducten ontwikkelt. Binnen de strategische samenwerking zal Syngenta actief meewerken aan het onderzoeksprogramma van Biotalys naar op eiwitten gebaseerde biologische gewasbeschermingsmiddelen.

Volgens de twee bedrijven is dit een oplossing voor de zoektocht naar biologische oplossingen die de impact op het milieu en de biodiversiteit beperken. ‘Op eiwitten gebaseerde biologische middelen kunnen nieuwe werkingsmechanismen bieden voor een effectieve en veilige toepassing in voeding en landbouw’, zegt CEO Patrice Sellès van Biotalys.

Ontwikkeling versnellen
Daarnaast zorgt de samenwerking ervoor dat de ontwikkeling en commercialisering van innovatieve oplossingen voor de gewasbeschermingsindustrie kunnen versnellen, verwacht Selles. ‘De samenwerking met Syngenta is een belangrijke mijlpaal in onze missie om telers over de hele wereld te voorzien van efficiënte en duurzame landbouwoplossingen.’

‘Syngenta is een leider in het aanbieden van geavanceerde technologieën aan boeren en tuinders die de duurzaamheid van de landbouw verbeteren en we zijn verheugd om nauw samen te werken met Biotalys als onderdeel van ons agrarische innovatie-ecosysteem’, zegt Camilla Corsi, hoofd gewasbeschermingsonderzoek bij Syngenta Crop Protection. ‘Door onze bewezen onderzoeks- en ontwikkelingscapaciteiten te combineren met de baanbrekende, op eiwitten gebaseerde innovaties van Biotalys zijn we vastbesloten een centrale rol te spelen bij het aanpakken van belangrijke behoeften van boeren en tuinders over de hele wereld.’

Tekst door Kimberly Bakker en de afbeelding door Han Reindsen