Meten met een weerpaal in het veld en gebruik maken van apps die het beste spuitmoment berekenen verhoogt de effectiviteit van gewasbeschermingsmiddelen. Specialist weer en gewasbescherming Erno Bouma zegt dat het plaatsen van eenvoudige weerpalen zichzelf snel terugverdiend in middelenbesparing.

Bouma zegt dat moderne spuittechniek helpt het middel goed op de plaats te krijgen, de juiste timing is te berekenen op basis van weerdata die een weerpaal kan doorgeven. Omdat dergelijke weerpalen met een prijs van 7 tientjes veel goedkoper zijn dan de bekende weerstations, waarvan de prijs wel 2.500 euro kon zijn, is de drempel om als telers meerdere WeatherXact-weerpaaltjes te plaatsen laag. Bouma: „Er staan nu dik 500 van die weerpaaltjes in Nederland. Daar kunnen er nog veel meer bij. Dit is laagdrempelig. Zet er een in de aardappelen en in een perceel uien. Voor een kleine 30 euro per maand heb je bij de WeatherXact meteen een adviessysteem erbij. Als je de weerpaaldata combineert met de gegevens van ziektemodellen en de app Spuitplanner, kan je advies op maat krijgen.”

De eigen weerpaal heeft het voordeel dat de teler geen last heeft van de lokale beïnvloeding van een grote, collectief gekochte weerpaal buiten het eigen bedrijf. Bouma noemt als voorbeeld dat in het perceel waar de grote weerpaal staat beregend wordt. Daardoor kan het advies anders worden, ook voor de telers die niet beregenden op dat moment.

De kleine weerpalen hebben een eigen batterij en zenden daar 5 jaar lang de meetgegevens door naar een centrale locatie van waaruit het via internet naar naar de teler gaat. Ze communiceren via het ‘internet of Things’. Bouma: „Het voordeel is dat ze ook goed werken op plaatsen waar het gsm-netwerk niet voldoende bereik heeft. Je hebt bovendien voor zo’n paal geen gsm-abonnement nodig. De aanschaf van de paal en een paar praktische apps volstaat.”

Timing
De app Spuitplanner is volgens Bouma een verbeterde versie van het oude Gewis. De app gebruikt gegevens als bijvoorbeeld temperatuur, relatieve vochtigheid, straling, neerslag  en het weer uit de voorbije weken om met de weersvoorspelling samen de beste momenten (in uren) in de komende 48 uur vast te stellen. Bouma zegt dat het werken met de in het veld  gemeten weersgegevens belangrijk is voor het kiezen van het moment van middeltoepassing. Het weer van de voorbije periode bepaalt hoe taai het onkruid is. „Het weer is van grote invloed geweest op de vorming van bijvoorbeeld de dikte van de cutinelaag op het blad en de ontwikkeling van het was. Als het onkruid sterk afgehard is, is het de vraag of je dan moet bespuiten. Het kan wel eens veel beter werken om vlak na een buitje te spuiten en dan kan vaak ook de dosering behoorlijk naar beneden.

De timing van spuiten verschilt sterk tussen een bestrijding van insecten of een schimmel in het gewas. Bouma: „Tegen insecten kan je veel beter ’s avonds of ’s nachts spuiten. Tegen de aardappelziekte phytophthora kan je juist weer prima overdag spuiten. Bij die middelen is het vooral belangrijk dat ze goed aandrogen.”

Precisielandbouw
Bouma werkt vier dagen per week voor de Hogere Agrarische School in Den Bosch. In het onderwijs is een toenemende aandacht voor het werken met weerdata en precisielandbouw. Bouma geeft lezingen over de toepassingen in binnen- en buitenland en hij schreef er het boek Weer&Gewasbescherming over. Dat boek was al in Nederlands, Engels, Duits en Russisch te koop. Nu is er ook nog een Franse editie verschenen. „Machinefabrikant Lemken verkoopt weerpalen met het boek erbij. Ook voor BASF bestaat een speciale editie. Het gebruik van deze kennis zal in toenemende mate belangrijk zijn. Ik werk aan een nieuw, uitgebreider boek over precisielandbouw met een Duitse uitgever. In dat boek komen veel meer aspecten van precisielandbouw aan de orde, zoals stikstofbijbemesting.

Adviseurs gewasbescherming
Behalve op directe voorlichting aan telers en les op de HAS, richt Bouma zich ook op bijspijkeren van adviseurs in de gewasbescherming. Deze adviseurs hebben voor 1 januari 2019 een licentie Advisering gewasbescherming moeten halen. Deze Licentie Advisering Gewasbescherming vraagt om continu bijblijven. „Bureau Erkenning wil dat de adviseurs voor 1 januari 2020 al weer deelnemen aan een verlengingsbijeenkomst voor deze licentie advisering. Het Agrometeorologisch Adviesbureau Erno Bouma is tot nu toe één van de weinigen die dit verlengingsaanbod kunnen verzorgen. Bij diverse bedrijven verzorgde ik daarvoor al incompany trainingen. Ik raad bedrijven aan op te letten dat ze tijdig hun adviseurs de gelegenheid geven de kennis op peil te brengen.”