Onze websites maken gebruik van cookies
Hiermee vergroten we de functionaliteit van onze websites en zijn we in staat onze websites doorlopend te verbeteren.Lees meer...

Menu

NVWA ontdekt illegale middelen met glyfosaat in Breda


20-06-2022

Inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hebben vorige week 300 liter illegale gewasbeschermingsmiddelen ontdekt in een schuur bij een woning in Breda. Het gaat om middelen met de werkzame stof glyfosaat die in Nederland niet mogen worden binnengebracht en verkocht.

De middelen zijn in beslag genomen. Tegen de eigenaar van de illegale gewasbeschermingsmiddelen wordt een proces-verbaal opgemaakt.

Aanleiding voor een strafrechtelijk onderzoek door de NVWA was dat een persoon uit Breda veelvuldig advertenties op Marktplaats had geplaatst, waarbij niet-toegestane middelen te koop werden aangeboden. Zelfs na het verwijderen van deze advertenties, het blokkeren van het telefoonnummer van de verkoper door Marktplaats en het waarschuwen van de adverteerder door de NVWA bleven de advertenties terugkomen op het verkoopplatform.

Middelen uit Polen
Bij het bezoek van de NVWA-inspecteurs en rechercheurs in de Bredase woning ontdekten zij verpakkingen met 300 liter niet in Nederland toegelaten middelen tegen onkruid. De middelen waren afkomstig uit Polen en bestemd voor professioneel gebruik.

Door het speurwerk van de NVWA-medewerkers volgde een vervolgonderzoek bij drie afnemers van de middelen. Ook bij hen zijn de aangetroffen illegale middelen in beslag genomen en wordt een proces-verbaal opgemaakt.

De gewasbeschermingsmiddelen zijn afgevoerd en vernietigd, meldt de NVWA. In totaal heeft de autoriteit 400 liter illegale middelen in beslag genomen.

Tekst: Job Hiddink
Foto: NVWA

WUR: uientelers hebben voldoende alternatieven voor Vydate PAN: landen te ruimhartig met derogaties voor verboden middelen NVWA: 3 procent levensmiddelen bevat te veel residuen Ctgb: twee groeiregulatoren erbij en acht uitbreidingen Middelencombinatie geeft geen risico voor volksgezondheid Zoektocht naar de beste uienteler Innovatie geremd door trage beoordeling gewasbeschermingsmiddelen Land- en tuinbouw kan over meer desinfectiemiddelen beschikken Zes nieuwe middelen en twee uitbreidingen Hectare aardappelen telen kost al meer dan 10.000 euro

Meld u aan voor onze nieuwsbrief