Onze websites maken gebruik van cookies
Hiermee vergroten we de functionaliteit van onze websites en zijn we in staat onze websites doorlopend te verbeteren.Lees meer...

Menu

Nieuwe persoons- en bedrijfscertificeringen knaagdierbeheersing


03-02-2022

Wie op dit moment in het bezit is van een licentie knaagdierbeheersing weet dat er momenteel onderscheid gemaakt wordt tussen binnen bedrijfsgebouwen en buiten bedrijfsgebouwen. Vanaf 1 januari 2023 is dat onderscheid er niet meer. Iedereen die biocide gebruikt heeft de licentie IPM-KBA nodig. Daarnaast dient uw bedrijf gecertificeerd te zijn.

Knaagdieren zoals muizen en ratten kunnen een lastig probleem vormen op uw (agrarische) bedrijf. Ze knagen aan alles wat los en vast zit en verspreiden ziektes. Het beste is om te voorkomen dat er knaagdieren zijn. Door in en rondom gebouwen maatregelen te nemen, zorgt u ervoor dat ze geen voedsel- en schuilplaatsen kunnen maken. De volgende stap kan zijn om ze te bestrijden met vallen en klemmen. Mocht dit niet werken, dan kunt u tot slot professionele biociden gebruiken. Hiervoor heeft u een licentie knaagdierbeheersing IPM-KBA nodig.

Vernieuwing licentie
Mocht u in het bezit zijn van de licenties KBA en KBA-GB dan zijn deze vanaf 1 januari 2023 niet meer bruikbaar. Bij de toelatingen van middelen stelt het Ctgb per 1 januari 2023 nieuwe eisen aan bedrijven en toepassers van rodenticiden.

Voor het behalen van het vakbekwaamheidsbewijs dient u het examen IPM-KBA positief af te leggen. Wanneer dit is gelukt, is de licentie geldig voor vijf jaar. Voor het vernieuwen van de licentie dient u twee kennisbijeenkomsten te volgen. Eén praktische bijeenkomst (te volgen tijden de gehele looptijd) en één theoretische bijeenkomst die wordt afgesloten met een examen (in het laatste jaar van de looptijd).

Certificeren
Naast het behalen van het nieuwe vakbekwaamheidsbewijs dient het agrarische bedrijf ook gecertificeerd te zijn. Certificering betekent een initiële bedrijfsaudit en jaarlijkse ‘onderhoudsaudit’. U kunt deze bedrijfscertificering aanvragen bij Bureau Erkenningen.

Weet u nog niet zeker of u de nieuwe licentie nodig heeft, bekijk dan de brochure knaagdierbeheersing van Bureau Erkenningen.

Bron: Bureau Erkenningen

Hoogheemraadschap controleert op lozingen van afvalwater Afzet gewasbeschermingsmiddelen stijgt in 2020 met 7 procent Nieuwe afspraken voor Wet gewasbescherming en biociden NFO doet verzoek voor gecombineerde emissiereductie windhaag Ctgb: middel tegen onkruid in graan VACATURE Productmanager Spuitlicentie.nl LTO adviseert akkerbouwers om emissie te voorkomen Meer gewasbeschermingsmiddelen verkocht in Duitsland in 2021 Europol neemt illegale gewasbeschermingsmiddelen in beslag Geen nieuwe toelatingen eind juli, wel uitbreidingen en ingetrokken middelen

Meld u aan voor onze nieuwsbrief