In de maartvergadering van het Ctgb besloot het college tot toelating van drie nieuwe middelen, drie uitbreidingen en twee verlengingen. Zeven middelen werden ingetrokken.

Schimmelbestrijdingsmiddel Tern kreeg een toelating in de bietenteelt. Telers kunnen dit middel inzetten bij bladziekten in de teelt. Onkruidmiddel Venzar 500 SC kreeg eveneens een toelating in bieten. Het onkruidmiddel Pico kreeg een toelating in wintergranen, behalve in spelt en kanariezaad.

Schimmelbestrijdingsmiddel Serenade kreeg een uitbreiding voor de onbedekte teelt van zaaiuien. Het middel werkt op basis van een bacteriestam. Ohayo is een ontsmettingsmiddel voor plantgoed van bloembollen en –knollen. Voor dit middel vervalt in het gebruiksvoorschrift de restrictie rond het meeontsmetten van fust. Onkruidmiddel Goltix Queen veranderde van samenstelling, wat ook onder uitbreidingen valt voor het Ctgb.

 

Verlenging

Onkruidmiddel Temsa SC kreeg een verlenging voor de bestrijding van éénjarige onkruiden en hanepoot in maïs. De andere renewal is een verlenging voor insectenmiddel Harpun in appel en peer.

Fungicide Ridomil Gold en twee andere middelen op basis van de stof Metalaxyl-M zijn ingetrokken. Drie middelen met de werkzame stof azadirachtin zijn ingetrokken. Deze stof is van natuurlijke oorsprong (uit de Indiase neem-boom). Uit onderzoek is gebleken dat hommels gevoelig zijn voor de stof. Het Ctgb nam dat mee in de herbeoordeling. Onkruidmiddel Bonalan is tevens ingetrokken met een opgebruiktermijn tot mei volgend jaar.

Alle gegevens over de toelatingen van middelen zijn terug te vinden op de internetpagina van het Ctgb. Het overzicht van de besluiten van 22 maart staat ook daar.