Onze websites maken gebruik van cookies
Hiermee vergroten we de functionaliteit van onze websites en zijn we in staat onze websites doorlopend te verbeteren.Lees meer...

Menu

Middelentoelatingen in kas en open teelten


29-05-2020

Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) maakte eind mei de collegebesluiten voor middelen in land- en tuinbouw bekend. Daarbij zitten middelen voor de kastuinbouw, fruit, sierteelt, granen, uien en aardappelen.

Bij de nieuwe toelatingen zit het middel Tutatec tegen de mot Tuta absoluta, een plaaginsect in de kasteelt van tomaat en aubergine. Het schimmelmiddel Valis F is toegelaten in de open teelt van wijndruiven.

Voor de akkerbouw en vollegrondsgroenteteelt zijn kiemremmer Argos in de opslag van zetmeel- en consumptieaardappelen en schimmelmiddel Insure Duo in wortelen, zaaiuien en zaaisjalotten toegelaten. Argos werkt op basis van sinaasappelolie.

Fungicide Ohayo, bekend als dompelbehandeling in bloembollen, is uitgebreid als gewasbehandeling in aardappelen en diverse uiachtigen. Schimmelbestrijder Collis kreeg uitbreidingen in bloembollen en bolbloemen. Insectenmiddel Winner kreeg uitbreidingen in de bedekte teelten van kleinfruit, vruchtgroenten, asperges en veredeling en zaadteelt.

De middelen Botanigard WP en Vintec hebben beide als werkzame bestanddeel een schimmelstam. Botanigard WP werkt tegen trips in bloemisterijgewassen en rozen en tegen wittevlieg in veredeling en zaadteelt. Vintec is een biofungicide voor de kasteelt van tomaten.

Herregistraties en ingetrokken middelen

In de maïs en granen meldt het Ctgb twee herregistraties voor onkruidmiddelen. Maïstelers mogen Calaris tot 1 juli 2021 inzetten, met beperkingen in aantal spuitbeurten en eisen wat betreft driftreductie. Capri Twin mag weer als na-opkomstmiddel in verschillende granen met driftreducerende maatregelen ter bescherming van het waterleven.

Het Ctgb trok de middelen Roundup Gel, Completto en CropGuard Abamectin 2 in.

Voor exacte details over toelatingen kunnen telers de actuele etiketinformatie raadplegen of de internetpagina van het Ctgb bezoeken.

Aardbeien in supermarkten bevatten residuen van middelen 9 miljoen euro voor Investeringsfonds Duurzame Landbouw Ctgb gebruikt WUR Drift Calculator bij toelating middelen Demobedrijven Profytodsd testen geïntegreerde teelt Kollumerwaard toont biostimulanten Fiat voor vier plantgezondheidsprojecten in glastuinbouw Toelatingen en uitbreidingen in graan, aardappelen en tuinbouwgewassen Wageningse wetenschappers ontdekken hoe phytophthora werkt Gebruik van veldrobot dringt middelengebruik terug Onkruidbestrijding in fijnzadig gewas met chemie

Meld u aan voor onze nieuwsbrief