Onze websites maken gebruik van cookies
Hiermee vergroten we de functionaliteit van onze websites en zijn we in staat onze websites doorlopend te verbeteren.Lees meer...

Menu

Middelencombinatie geeft geen risico voor volksgezondheid


28-12-2022

Resten van twee specifieke groepen gewasbeschermingsmiddelen die op het zenuwstelsel kunnen inwerken, geven geen risico’s voor de volksgezondheid bij blootstelling via voedsel. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Bij de ene groep gewasbeschermingsmiddelen gaat het om stoffen die effect kunnen hebben op het doorgeven van signalen in het zenuwstelsel. De tweede groep bestaat uit stoffen die effecten kunnen hebben op het deel van het zenuwstelsel dat het bewegingsapparaat aanstuurt, zoals botten, spieren en gewrichten.

Het onderzoek is een vervolg op onderzoek van het RIVM in 2020. Ook twee jaar geleden was de conclusie dat er geen risico’s zijn voor de gezondheid. Omdat de hoeveelheid stoffen op gewassen kan variĆ«ren in de tijd, heeft het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport gevraagd om het onderzoek te herhalen.

Het RIVM heeft dit gedaan met gegevens over de hoeveelheid gewasbeschermingsmiddelen in of op het voedsel uit de periode van 2019 tot en met 2021. Het nieuwe onderzoek laat volgens het instituut zien dat de blootstelling aan combinaties van gewasbeschermingsmiddelen in de loop van de laatste jaren lager is geworden.

Tekst: Haijo Dodde, foto: Kimberly Bakker

WUR: uientelers hebben voldoende alternatieven voor Vydate PAN: landen te ruimhartig met derogaties voor verboden middelen NVWA: 3 procent levensmiddelen bevat te veel residuen Ctgb: twee groeiregulatoren erbij en acht uitbreidingen Middelencombinatie geeft geen risico voor volksgezondheid Zoektocht naar de beste uienteler Innovatie geremd door trage beoordeling gewasbeschermingsmiddelen Land- en tuinbouw kan over meer desinfectiemiddelen beschikken Zes nieuwe middelen en twee uitbreidingen Hectare aardappelen telen kost al meer dan 10.000 euro

Meld u aan voor onze nieuwsbrief