Helma Verberkt wordt per 1 april directeur van Artemis. Zij volgt Piet Boonekamp op, die afscheid neemt als directeur van de belangenvereniging van producenten en distributeurs van biologische bestrijders en bestuivers, natuurlijke gewasbeschermingsmiddelen en biostimulanten.

Verberkt is nu nog senior beleidsspecialist en programmamanager plantgezondheid bij Glastuinbouw Nederland. Ze begint bij Artemis met een duidelijk doel voor ogen: bijdragen aan het Uitvoeringsprogramma Toekomstvisie gewasbescherming 2030 dat mede door werk van Boonekamp al in de steigers is gezet.

‘De ambities zijn hoog, maar het is goed om de lat hoog te leggen. Ik zie veel mogelijkheden om het ecosysteem in de agrarische sector te versterken. Vanuit de glastuinbouw hebben we er met alle belanghebbenden hard aan gewerkt om een systeemaanpak neer zetten’, licht Verberkt toe.

Maatschappelijke druk
‘Niet langer meer de symptomen bestrijden, maar bij de bron beginnen. Op kleine schaal heb ik al gezien hoe succesvol dat kan zijn. Het wordt een uitdaging, maar wel een waar Artemis voor staat en waar de nodige maatschappelijke druk op wordt gelegd.’

Artemis-voorzitter Bart Sosef heeft alle vertrouwen in de opvolger van Boonekamp. Dat de rol van directeur vanuit een andere hoek wordt ingevuld, zie hij als een extra meerwaarde. ‘Wat Verberkt toevoegt, naast haar wetenschappelijke achtergrond, is de lijn naar de praktijk in de land- en tuinbouw. Ze heeft veel dossierkennis, een groot netwerk en wordt gerespecteerd in de sector.’

Tekst: Job Hiddink
Foto: Glastuinbouw Nederland