Onze websites maken gebruik van cookies
Hiermee vergroten we de functionaliteit van onze websites en zijn we in staat onze websites doorlopend te verbeteren.Lees meer...

Menu

Groenten, fruit, graan, vaste planten en sierheesters krijgen nieuwe middelen


07-10-2021

Twee natuurlijke middelen en twee chemische voegt het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden toe. Bij de laatste vergadering laat het Ctgb een insectenmiddel in glasgroenten  en vaste planten toe, een mijtenmiddel in fruit en sierheesters, een schimmelmiddel in graan en een ander schimmelmiddel in bieten en rode bieten.

Het insectenbestrijdingsmiddel Futureco Nofly WP heeft als werkzame stof een Paecilomyces-stam. Deze schimmel krijgt een toelating in de glasteelten tomaat, paprika, courgette en meloen. Via de kleine toepassingen kan het middel ook ingezet worden in aubergine, augurk, komkommer, pompoen, stokslaboon, linzen en vaste planten, allemaal als bedekte teelt.

Het mijtenbestrijdingsmiddel Promanal HP werkt op basis van paraffineoliën. Het krijgt een toelating in pitvruchten, druiven, steenvruchten, bessen en sierheesters. Protiostar is een schimmelmiddel op basis van de werkzame stof prothioconazool. Het krijgt een toelating in witertarwe, winterrogge, triticale, zomertarwe en zomergerst.

De werkzame stof in Polygandron STP is een pythiumstam. Dit middel kan voortaan als zaadbehandeling in de teelten bieten en rode bieten. Alle nieuwe middelen zijn deze maand via een wederzijdse erkenning toegelaten.

Uitbreidingen en wijzigingen

Het Ctgb meldt wijzigingen bij twee middelen. Onkruidmiddel Bettix SC kreeg uitbreidingen in diverse bol- en knolgewassen. Op de internetpagina van het Ctgb staan de precieze toepassingen. Schimmelmiddel Signum mag in een hogere dosering toegepast in de aardappelteelt.

Conviso One, een onkruidmiddel voor de bietenteelt, kreeg andere restricties waar het driftreducerende maatregelen betreft. Dat geldt ook voor het onkruidmiddel Xanadu. Onkruidmiddel Tavas kreeg eveneens met aangepaste driftreductievoorschriften en teeltvrije zones te maken.

Lees alle details over de toelatingen van middelen op de internetpagina van het Ctgb en de etiketten van de middelen.

‘Spuitlicentie.nl is de ideale manier om de licentie te verlengen’ NVWA ontdekt illegale middelen met glyfosaat in Breda Klaar voor de toekomst door aanleg van wasplaats en Phytobac ‘Precisie biedt mogelijkheden maatwerk bij middelentoelating’ Staghouwer en Tweede Kamer botsen over glyfosaat Uitbreiding laagrisicomiddelen administratief afhandelen RIVM onderzoekt residuen van gewasbescherming in koeienmest Middelen voor kleine teelten bij toelatingen en uitbreidingen Efsa erkent: toelating nieuwe middelen duurt te lang Gewascamera scant breed en stuurt realtime spuit of strooier aan

Meld u aan voor onze nieuwsbrief