Telefoons beschikken over steeds nauwkeuriger positiebepaling. Telers kunnen die functie combineren met de FieldScout app van BioScope en de groeiverschillen in het veld volgen. De werkwijze: Bioscope verzamelt data, de teler analyseert het in het veld, zelf of met een adviseur, en reageert met plaatsspecifieke gewasverzorging.

Vanaf juni 2020 combineert BioScope de gewasscouting voor telers met een gratis app op de mobiele telefoon. Op deze manier kunnen de telers in het veld afwijkingen beoordelen die zij op de kaarten zien. Zo kunnen zij de schade en de oorzaken bekijken, en gelijk de plek en omvang daarvan in de kaart zien. Ook kan de boer meer gegevens verzamelen eventueel voor latere analyse. Bij het aanklikken van een nieuw perceel zie je automatisch de prestatiekaart 2019 met gegevens van het hele vorige seizoen en de hoogtekaart, zegt Jeroen Verschoore van BioScope. Dat is helemaal gratis. Huidige klanten van BioScope nemen het hele pakket aan kaarten mee en zij die beginnen met volgen van het gewas hebben eerst de prestatiekaart en de hoogtekaart en kunnen vervolgens losse andere kaarten bijkopen om hun inzicht te vergroten in de ontwikkelingen van het gewas.

„Met de app kan de teler zijn positie zien op de kaart en waarnemingen noteren met een foto. Je doet zelf de waarnemingen en de app slaat alles op. De app toont onder het werk de positie van de trekker en de breedte van de spuitboom. Zie je bijvoorbeeld een rood stuk op de kaart, dan kan je er onder het rijden op reageren. Dat is een makkelijke stap naar precisielandbouw zonder investering in dure machines. De teler heeft dan dus zelf direct de controle over het werk.”

Volgens Verschoore is het mooi als het gebruik van internet op het perceel werkt, maar is de applicatie ook goed toe te passen zonder die verbinding: „Als ik thuis al de kaarten in de app laadt, dan kan ik dankzij de positiebepaling van de smartphone de kaarten in het veld gebruiken. Met de kaarten in de app gaat het scouten een stuk efficiënter. In het veld onderzoek je zo gericht de goede en slechte plekken in het gewas en achterhaal je de oorzaken van beter of minder presteren.”

De afgelopen weken gebruikte BioScope om fijn te slijpen aan de FieldScout app. Het bedrijf zelf en de eerste boeren werkten hieraan mee en nu is de FieldScout app verkrijgbaar in de Apple App Store en Google Play Store Als je de FieldScout hebt gedownload kunt je je eigen gegevens toevoegen en via Google Maps de percelen aangeven en er mee gaan werken.

„Met de FieldScout en een BioScope abonnement kan je gemakkelijk door de tijd scrollen. Zat die plek er vorig jaar ook? Zo analyseer je het zelf of samen met de adviseur. Leuk aan de hoogtekaart is dat je hem kunt gebruiken om al wat greppeltjes te frezen en met de prestatiekaart kan je gelijk kijken naar de verschillen en de grootte van de verschillen. Met boerenvakmanschap en veldbezoek weet je of het iets van dit jaar is of iets structureels. We hebben een hele praktische app gemaakt.”

Meer informatie op bioscope.nl/fieldscout.