Onze websites maken gebruik van cookies
Hiermee vergroten we de functionaliteit van onze websites en zijn we in staat onze websites doorlopend te verbeteren.Lees meer...

Menu

Gebruik van veldrobot dringt middelengebruik terug


28-06-2021

Een veldrobot is misschien een innovatieve oplossing voor precieze toepassing van gewasbeschermingsmiddelen in de suikerbietenteelt. De Duitse suikerproducent Südzucker test samen met Amazone en FarmDroid of dit inderdaad zo is.

Hoe kunnen suikerbieten tijdens de teelt zo goed mogelijk worden beschermd tegen onkruid en ongedierte zonder op het hele perceel gewasbeschermingsmiddelen in te zetten? Dat is de vraag die wordt beantwoord in een proefproject van Südzucker, landbouwtechnologiebedrijf Amazone en de Deense veldrobotfabrikant FarmDroid.

Het doel is om het gebruik van herbiciden en insecticiden in de toekomst tot een minimum te beperken. Dat kan door de inzet van de sterk geautomatiseerde en op zonne-energie werkende FarmDroid FD20 zaai- en onkruidrobot en een speciale spotspuitmethode. De eerste wetenschappelijk gecontroleerde proeven zijn momenteel aan de gang op een proefveld van de onderzoeksboerderij van Südzucker bij Mannheim.

Schoffelen tussen de rijen
De FarmDroid FD20-robot wordt al ingezet op biologische landbouwbedrijven voor zaaien en mechanische onkruidbestrijding in suikerbieten en andere gewassen. De veldrobot zaait eerst suikerbieten in een nauwkeurig raster met behulp van zijn zeer nauwkeurig gps-zaaisysteem. De robot kent de exacte positie van de bieten en schoffelt vervolgens naast en tussen de rijen om het onkruid te verwijderen.

In de directe omgeving van de plant is het echter moeilijk om al het onkruid te verwijderen zonder de bietenplant aan te raken. Amazone maakt gebruik van FarmDroids kennis van de plantpositie en op basis hiervan heeft Amazone een veldspuitsysteem ontwikkeld. Hierdoor is het mogelijk om het herbicide precies op of naast de biet aan te brengen, met minimaal gebruik van gewasbeschermingsmiddelen.

Reductiepotentieel gewasbeschermingsmiddelen Südzucker test momenteel deze nieuwe ontwikkeling op een proefveld van ongeveer 1 hectare. ‘Onze eerste proeven zijn veelbelovend en tonen het reductiepotentieel van gewasbeschermingsmiddelen aan wanneer ze met uiterste nauwkeurigheid worden toegepast’, zegt Peter Risser, hoofd van de onderzoeksboerderij van Südzucker.

‘De resultaten van de veldproeven op het onkruid moeten uitwijzen of het effect gelijke tred houdt met de huidige standaardbehandeling. De technologie is ook interessant voor ongediertebestrijding of voor bemesting met micronutriënten via het suikerbietenblad. Ook dit is een spannende en mogelijk toekomstgerichte toepassing voor de biologische landbouw’, weet Risser.

Effectiever en milieuvriendelijker
Amazone kwam op het idee om de FarmDroid-robot ook in te zetten voor spottoepassingen. ‘De suikerbietenteelt staat voor grote uitdagingen door de beperking van gewasbeschermingsmiddelen en de verspreiding van ziekten en plagen’, geeft Stefan Kiefer van Amazone aan. ‘Met onze innovatieve ontwikkeling helpen we de teelt zowel effectiever als milieuvriendelijker te maken. In deze context is de FarmDroid voor ons een ideaal platform om onze technologie in het veld te brengen en van elkaar te leren.’

‘Onze robot ondersteunt boeren en verlaagt hun kosten voor zaaien en gewasverzorging’, legt bestuursvoorzitter René Jørgensen van FarmDroid uit. ‘Het belangrijkste voor ons was het bedenken van een duurzame, namelijk CO2-neutraal, ecologisch en economisch aantrekkelijk alternatief voor conventionele landbouwmachines. Dat is ons gelukt met de FD20. Die werkt op zonne-energie en is een lichtgewicht, mechanisch en volledig automatisch.’

 

Tekst: Han Reindsen
Foto: Südzucker

Aardbeien in supermarkten bevatten residuen van middelen 9 miljoen euro voor Investeringsfonds Duurzame Landbouw Ctgb gebruikt WUR Drift Calculator bij toelating middelen Demobedrijven Profytodsd testen geïntegreerde teelt Kollumerwaard toont biostimulanten Fiat voor vier plantgezondheidsprojecten in glastuinbouw Toelatingen en uitbreidingen in graan, aardappelen en tuinbouwgewassen Wageningse wetenschappers ontdekken hoe phytophthora werkt Gebruik van veldrobot dringt middelengebruik terug Onkruidbestrijding in fijnzadig gewas met chemie

Meld u aan voor onze nieuwsbrief