Onze websites maken gebruik van cookies
Hiermee vergroten we de functionaliteit van onze websites en zijn we in staat onze websites doorlopend te verbeteren.Lees meer...

Menu

Gebruik gewasbeschermingsmiddelen daalt met 11 procent


17-01-2022

De landbouw heeft in 2020 bijna 5 miljoen kilo gewasbeschermingsmiddelen gebruikt. Dat is ruim 11 procent minder dan in 2016, blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in 42 gewassen.

Onder gewasbeschermingsmiddelen in de landbouw verstaat het CBS middelen op basis van chemisch werkzame stoffen en middelen op basis van microbiologisch werkzame stoffen, zoals virussen en bacteriën. Een selectie van de gebruikte middelen in het onderzoek valt onder groene gewasbescherming. Het aandeel hiervan in 2020 was 25 procent, meldt het CBS.

Bijna 2,2 miljoen kilo gewasbeschermingsmiddelen werd in 2020 ingezet voor de bestrijding van schimmels en bacteriën. Dat is bijna 20 procent minder dan vier jaar daarvoor. Voor onkruidbestrijding en loofdoding is ruim 1,2 miljoen kilo werkzame stof gebruikt, 14 procent minder dan in 2016. Het gebruik van middelen voor de bestrijding van insecten en mijten steeg met bijna 12 procent tot ruim 1,3 miljoen kilo in 2020.

Leliebollen
Bij twee derde van de 42 onderzochte gewassen werden in 2020 minder gewasbeschermingsmiddelen gebruikt dan in 2016. Zo werd voor de teelt van leliebollen 601.000 kilo gebruikt tegen 755.000 kilo in 2016. Daarentegen werd bijna 1,1 miljoen kilo gebruikt in de pootaardappelenteelt, 27 procent meer dan in 2016.

Leliebollen zijn het gewas met het hoogste gebruik per hectare, meldt het CBS. In 2020 werd per hectare 114 kilo aan gewasbeschermingsmiddelen gebruikt. Daarvan is bijna drie kwart paraffineolie. Dat is een lichte afname ten opzichte van 2016. Lelietelers gebruikten toen gemiddeld 125 kilo per hectare.

Chrysanten en rozen
Bij chrysanten en rozen onder glas is respectievelijk 52 en 40 kilo per hectare ingezet. Tulpen en gerbera’s staan ook in de top vijf van gewassen met het hoogste gebruik per hectare.

Naast bloemen en bloembollen zijn voor de teelt van pootaardappelen, appels en peren relatief veel gewasbeschermingsmiddelen ingezet, tussen de 20 en 35 kilo actieve stof per hectare. Bij de overige gewassen is dit gebruik lager dan 15 kilo per hectare. Ook per oppervlakte daalde de inzet van gewasbeschermingsmiddelen voor de meeste landbouwgewassen tussen 2016 en 2020.

Tekst: Haijo Dodde
Foto: René Eijsink

Herkomst verboden middelen in oppervlaktewater onduidelijk Ctgb: toelating groeiregulator graan en uitbreiding drie middelen WUR: uientelers hebben voldoende alternatieven voor Vydate PAN: landen te ruimhartig met derogaties voor verboden middelen NVWA: 3 procent levensmiddelen bevat te veel residuen Ctgb: twee groeiregulatoren erbij en acht uitbreidingen Middelencombinatie geeft geen risico voor volksgezondheid Zoektocht naar de beste uienteler Innovatie geremd door trage beoordeling gewasbeschermingsmiddelen Land- en tuinbouw kan over meer desinfectiemiddelen beschikken

Meld u aan voor onze nieuwsbrief