Suikerbietentelers die nog geen bladschimmelaantasting in hun gewas hebben ontdekt en hun perceel in september willen oogsten, kunnen overwegen geen fungicidebespuiting uit te voeren. Dat stelt het bieteninstituut IRS.

Door de latere start zijn bladschimmels dit seizoen beduidend later dan voorgaande jaren, constateert het IRS. Vooral bij een vroege oogst, voor eind september, kan dat een voordeel betekenen. Vanaf het vinden van de eerste vlekjes van cercospora, stemphylium of ramularia hebben de bladschimmels meestal zes tot acht weken nodig, voordat er schade aan de opbrengst ontstaat.

Het IRS stelt dat bij oogst in september en als op een perceel zes tot acht weken voor de oogst nog geen aantasting door bladschimmels is gevonden, de fungicidebespuiting achterwege kan blijven.

Over percelen met bieten die langer blijven staan, geeft het instituut andere adviezen. Als bietentelers de afgelopen jaren een zware aantasting van cercospora hebben gezien, is het belangrijk maatregelen te nemen om de effectiviteit van fungiciden te vergroten. Doel is om bij late oogst het gewas tot in elk geval half oktober voldoende groen te houden. Dat betekent minimaal één laag groen blad.