Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) heeft onlangs het stapelen van gewasbeschermingsmiddelen met de werkzame stoffen abamectine, deltamethrin, esfenvaleraat of chlorantraniliprole verboden.

Stapelen houdt in dat op een perceel eerst een middel wordt gebruikt tot het maximale aantal toepassingen is bereikt en daarna nog een ander middel met dezelfde werkzame stof voor dezelfde toepassing.

Het samengaan van deze toepassingen wordt niet beoordeeld bij de toelating van het individuele middel. Uit onderzoek van Wageningen University & Research blijkt dat dit ongewenste milieueffecten kan hebben, vooral voor oppervlaktewater en de daarin aanwezige dieren.

Bedekte en onbedekte teelten
De maatregel is van toepassing op vier stoffen waarvan het toelatingscriterium – de concentratie in het oppervlaktewater – vaak en ver wordt overschreden. Het Ctgb maakt daarbij onderscheid tussen bedekte en onbedekte teelten vanwege het verschil in de maximale dosering tussen de twee.

De nieuwe restrictie geldt voor veertien gewasbeschermingsmiddelen – negen moedertoelatingen en vijf afgeleide toelatingen – op basis van amectine, deltamethrin, esfenvaleraat of chlorantraniliprole. Het Ctgb neemt het aangepaste gebruiksvoorschrift van deze middelen op in de toelatingendatabank. Individuele middelen worden door deze stapelmaatregel niet verboden of ingeperkt. ‘Het middelpakket wordt dus niet kleiner’, legt een Ctgb-woordvoerder uit.

Europa
Eerder ging het Ctgb akkoord met het voorstel dat de basis vormt voor de nieuwe maatregel. Enkele maanden geleden heeft de landbouwminister Carola Schouten de Tweede Kamer per brief geïnformeerd over dit besluit. Ze heeft de Europese Commissie ook verzocht om een geharmoniseerde aanpak tegen het gestapeld gebruik van gewasbeschermingsmiddelen.

Tekst: Joost van Winsen
Foto: Han Reindsen