Het Ctgb heeft groen licht gegeven voor twee groeiregulatoren en kwam bij de laatste vergadering van 2022 met acht uitbreidingen. Uitbreidingen betroffen vooral kleine toepassingen in akkerbouw en tuinbouw.

De groeiregulator Belcocel 400 kreeg een toelating in granen. Groeiregulator Brevis SG kreeg een toelating in de teelt van appels en peren.

Het onkruidmiddel Fusilade Max kreeg een herregistratie waarbij een aantal teelten afvielen en een reeks akkerbouw- en tuinbouwgewassen toegevoegd werd. Behalve in aardappelen en bieten staan er peulvruchten, vlas, koolzaad, diverse groenten, waaronder uien, en kruiden en wortelgewassen op de toepassingslijst. Vaak geldt dat de dosering beperkt is tot 2 liter per hectare en de toelating loopt tot sluiting van het gewas.

Schimmelbestrijdingsmiddel Serenade is volgens de nieuwe aannames werkzaam tegen meer ziektes, waarbij roest en verwelkingsziekte. Fungicide Dagonis kreeg restricties in de teelten aardbeien en bloemkool.

 

Kleine toepassingen

Uitbreidingen betroffen bijna allemaal kleine teelten. Voor exacte gegevens over de toepassingen is het verstandig de internetpagina van het Ctgb te bekijken of de vernieuwde etiketinformatie van de middelen.

Onkruidbestrijdingsmiddel Titus kreeg uitbreidingen in diverse sierteelten en houtige gewassen, in veredeling en zaadteelt en in lelies. Groeiregulator Moddus 250 EC wordt uitgebreid met kleine toepassingen in droog te oogsten bonen, groenbemesters en zomerkoolzaad.

Bij schimmelbestrijdingsmiddel Proplant zijn uitbreidingen gericht op diverse groenten, bolgewassen, bloemisterijgewassen, boomkwekerij en veredeling en zaadproductie. Ook schimmelmiddel Takumi is gericht op boomkwekerij, potplanten, heide en houtige soorten.

Closer mag gebruikt worden als insectenbestrijder in bedekte teelten van sla, spinazie, boomkwekerij en veredeling en zaadteelt. Schimmelbestrijdingsmiddel Pergado V is uitgebreid voor de bedekte teelt van radijs.