Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) heeft op de laatste vergadering drie nieuwe middelen toegelaten en een reeks middelen uitbreidingen gegeven. Naast de grote teelten maïs en aardappelen zijn veel toelatingen en uitbreidingen vooral gericht op de kleine teelten.

Het middel Fibro op basis van paraffine olie werd toegelaten als insecten- en mijtenbestrijder in pootaardappelen en de onbedekte teelten van lelies, calla en zantedeschia. Insectenbestrijdingsmiddel Karate 0.4% GR is toegelaten in maïs en aardappelen. Granulaat Insignia kreeg een toelating als schimmelmiddel in maïs.

 

Uitbreidingen

De uitbreidingen van februari 2023 richten zich op de kleine toepassingen. Schimmelbestrijdingsmiddel Trianum-P op basis van een Trichoderma-stam mag in de onbedekte teelten van peulvruchten en peer ingezet worden en in de bedekte teelten van peulgroenten en koolgewassen.

Onkruidmiddel Laudis kreeg uitbreidingen in oliezaad blauwmaanzaad en zaadteelt van karwij en in een serie teelten van bloembollen en –knollen, bloemisterijgewassen, houtige boomteelt-, sier- en vruchtgewassen en in vaste planten en bloemenzaden. Spruitremmer Itcan SL 270 kreeg uitbreiding in de teelt van winterwortels en pastinaak.

Voor Allstar houdt de uitbreiding in dat er een hogere maximale dosering in de behandeling van pootgoed is. Schimmelmiddel Azbany is uitgebreid in bloembollen en –knollen. Insectenmiddel Velifer kreeg uitbreidingen in diverse (allemaal bedekte) fruitteelten, groenten, kolen, knollen, wortelgewassen uiachtigen, suikermaïs, kruiden, bloembollen en –knollen, bloemzaden, waterplanten en veredeling en zaadteelt. De werkzame ‘stof’ in Velifer is een Beauveria-schimmelstam.

 

Renewals

Drie middelen kregen een verlenging. Schimmelmiddel Tecto 500 SC kreeg dat voor pootaardappelen en witlofpennen. Prestop 4B kreeg een verlenging als schimmelbestrijder in bedekte teelten van aardbei, framboos, groenten, aromatische kruiden en wortelgewassen en in bloemisterijgewassen. Bij de verlenging van onkruidmiddel Stallion Sync in zetmeel- en consumptieaardappelen, veldbonen voor ensilage en droog te oogsten erwten geldt een nieuwe driftreductie-eis van 97,5 en de restrictie dat gebruik in grondwaterbeschermingsgebieden niet meer mag.

Van de lijst verdwijnen vier middelen. De middelen vervallen al per januari 2023. Het betreft fungicide Amiplus Azoxystrobin, onkruidmiddelen CropGuard Propyzamide 400 en CropGuard Metribuzin 600 SC en insectenmiddel CropGuard Abamectin.

Kijk voor alle toelatingsdetails op de internetpagina van het Ctgb.