Naast het tafelsegment komen er ook steeds meer robuuste aardappelrassen beschikbaar die kunnen worden gebruikt voor verwerking tot frites of chips. Dat bleek gisteren tijdens een bezoek aan een demoveld met robuuste aardappelen op het biologische akkerbouwbedrijf Erf in de buurt van Almere.

Aardappelspecialisten en vertegenwoordigers van handelshuizen gaven op het Flevolandse bedrijf een toelichting op nieuwe en bestaande aardappelrassen. Het demoveld is onderdeel van het convenant waarin de biologische aardappelsector op initiatief van Bionext de omschakeling wil maken naar robuuste aardappelrassen voor de teelt en in de afzet.

‘Waar de eerste jaren van het convenant vooral de focus lag op tafelaardappelen, zien we nu duidelijk een verbreding van het aanbod van robuuste rassen’, constateert teeltadviseur Jacob Eising. ‘Op dit demoveld hebben we inmiddels een stuk of tien rassen die ook geschikt zijn voor de productie van frites of chips. Het is nu afwachten in welke mate de verwerkende industrie deze rassen oppakt.’ Eising is betrokken bij het project dat verduurzaming van de aardappelteelt in Flevoland stimuleert en hij verzorgde de rondleiding op het demoveld.

Lees meer in Nieuwe Oogst