Voor het gebruik van de gewasbeschermingsmiddelen Raptol en Curatio in appels en peren gelden sinds 16 maart voorlopige vrijstellingen. Dat heeft de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) in samenwerking met Prisma, de organisatie van biologische fruittelers, voor elkaar gekregen.

Beide gewasbeschermingsmiddelen zijn tijdelijk toegelaten. Tot 15 april mag Raptol in de teelt van appels tegen appelbloesemkever worden ingezet. Tot 28 juni mag Curatio in de biologische teelt van appels en peren tegen schurft worden gebruikt.

Aan beide voorlopige vrijstellingen zijn aanvullende voorwaarden verbonden. Zo mogen fruittelers de twee middelen alleen toepassen, als ze op het hele perceel gebruikmaken van een techniek uit ten minste de klasse DRT99. Daarbij is een combinatie met een teeltvrije zone van ten minste 450 centimeter verplicht. Dat het besluit zo lang op zich heeft laten wachten, komt volgens NFO door deze strikte spuitdrift reducerende voorschriften.

Gecontroleerde distributie

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft gecontroleerde distributie verplicht als extra waarborg dat Raptol en Curatio correct worden toegepast. Dit betekent dat deze twee gewasbeschermingsmiddelen alleen worden verkocht aan fruittelers die beschikken over de vereiste spuittechniek en mits hun percelen voldoen aan de genoemde teeltvrije zone. Fruittelers die Raptol en Curatio willen inzetten, moeten dat kunnen aantonen bij hun bestelling bij de leverancier.

Met de betrokken ministeries wordt op korte termijn geëvalueerd waarom de besluitvorming zo lang heeft geduurd, meldt NFO. ‘Onze hoofdinzet voor de komende maanden is om reguliere toelatingen voor de appelbloesemkever en schurft te krijgen. Als dat niet tijdig is te realiseren, is voor volgend jaar opnieuw een vrijstelling nodig. Daar moet dan wel tijdig duidelijkheid over zijn.’