De Europese lidstaten hebben het besluit over de toekomstige toepassing van de werkzame stof captan in de fruitteelt uitgesteld.

De lidstaten vergaderden vorige week over het voorstel van de Europese Commissie om de goedkeuring van captan te verlengen en te beperken tot het gebruik in permanente kassen. Het voorstel had onvoldoende steun van de lidstaten. Daarom stemden ze niet. Het is nu aan de Europese Commissie om met een nieuw voorstel te komen, waarvoor wel voldoende steun is onder de lidstaten.

Vorige week was er veel aandacht voor de kwestie in de media, meldt de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) op haar website. In een interview voor het NOS Radio 1 Journaal vertelde NFO-voorzitter Ron Mulders wat een mogelijk verbod op de inzet van captan in buitenteelten betekent voor de fruitteelt.

Dramatische gevolgen
‘Als je captan niet kunt inzetten, dan heeft dat behoorlijk dramatische gevolgen voor de oogst van appels en peren. Wanneer je het een beetje zwaar aanzet, kun je stellen dat dan in feite een streep wordt gezet door een rendabele appel- en perenteelt in Europa’, zei Mulders. Captan is voor fruittelers een belangrijk gewasbeschermingsmiddel voor de bestrijding van vooral schurft en enkele bewaarziekten.

In het radio-interview ging de NFO-voorzitter ook in op de impact van captan op de natuur. Hierover zei hij dat fruittelers ecologisch willen werken, maar ook rendabel gezond fruit willen produceren dat betaalbaar is voor consumenten. ‘Dat wordt moeilijk met een mogelijk verbod op captan.’