Een goede voorbereiding is het halve werk, die uitdrukking kennen we allemaal. Toch kan een goede voorbereiding echt een groot verschil maken!

Wilt u uw examen voor uw spuitlicentie ook succesvol afronden? Bekijk dan deze handige tips waarmee u zich optimaal kunt voorbereiden op uw examen en u uw slagingskansen aanzienlijk vergroot.

1. Plan vooruit

Een goede planning van uw studietijd is een van de belangrijkste dingen tijdens de voorbereiding op het examen. Trek voldoende tijd uit voor het bestuderen van de stof en het oefenen van examenvragen. Hoeveel uur per dag leren effectief is, hangt af van de drukte die uw werk en alles eromheen met zich meebrengt. Daarom is het handig om van te voren te kijken welke momenten goed uit komen om te leren. De meeste mensen hebben bijvoorbeeld in de ochtend een frissere blik op de stof.

2. Oefen regelmatig

Om goed voorbereid te zijn op het examen is het van belang vertrouwd te raken met de regels rondom gewasbescherming en het toepassen van de middelen. Door regelmatig te oefenen en de stof regelmatig te herhalen, onthoudt u de informatie beter. Zo zult u het examen met meer vertrouwen tegemoet gaan. Uit onderzoek is gebleken dat rustige achtergrondgeluiden of muziek kunnen helpen bij het leren.

3. Maak gebruik van een online examentraining

Met een online cursus op het gebied van gewasbescherming kunt u op uw eigen moment en in uw eigen tempo leren. U hoeft niet voor een training naar de andere kant van het land te reizen en u wordt niet meteen overspoeld met heel veel (niet relevante) informatie. U kunt zich op uw eigen tempo en in uw eigen omgeving voorbereiden op het examen. Daarnaast kunt u alles zo vaak herhalen als u wilt.

De examencursus van Spuitlicentie.nl bevat naast alle informatie, ook praktisch oefenmateriaal welke nodig is voor het examen Uitvoeren Gewasbescherming. Het lesmateriaal is ontwikkeld op verzoek van cursisten die nergens een goed aansluitende examentraining konden vinden en is in samenwerking met een officiële examinator samengesteld. De cursus sluit naadloos aan op het landelijk examen Uitvoeren Gewasbescherming. >> Meer informatie

4. Bedenk ezelsbruggetjes

Het gebruik van ezelsbruggetjes en geheugentechnieken kunnen u helpen om de stof beter te onthouden. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van rijmpjes, verhaaltjes of associaties om bepaalde regels te onthouden. Analyseer de fouten die u in een proefexamen heeft gemaakt en besteed vervolgens extra aandacht aan de onderwerpen waar u moeite mee had.

5. Neem voldoende rust tussendoor

Naast veel leren is het net zo belangrijk om af en toe een pauze in te lassen. Onze hersenen hebben namelijk tijd nodig om de informatie te verwerken. Daarom is het verstandig om zo nu en dan even te ontspannen. Neem tussen het leren door voldoende rust en zorg voor een goede nachtrust voor het examen, zodat u uitgerust en alert aan het examen kunt beginnen.

6. Wees op tijd en neem de juiste documenten mee

Eet en drink goed van tevoren. Denk aan fruit, groenten en producten met onverzadigde vetten  (zoals noten) en drink voldoende (water). Zorg ervoor dat u ruim op tijd aanwezig bent bij het examencentrum. Daardoor voorkomt u stress op het laatste moment en heeft u voldoende tijd om u mentaal voor te bereiden op het examen. Vergeet niet om de juiste documenten mee te nemen, zoals uw identiteitsbewijs.

7. Blijf kalm

Angst en nervositeit kunnen de prestaties tijdens het examen beïnvloeden. Het is daarom belangrijk om vertrouwen te hebben in uw voorbereiding en kalm te blijven tijdens het examen. Een paar keer diep ademhalen kan helpen uw zenuwen onder controle te houden. Onthoud dat u goed voorbereid bent en dat u over de benodigde kennis beschikt.

Naar de tarieven examentraining