Een aantal medewerkers van de Van der Tol Groep leerde voor het behalen of verlengen van hun spuitlicentie met e-learning van Spuitlicentie.nl. Volgens Myra Waegemakers is scholing op die manier goed te combineren met het werk.

De 140 medewerkers van de Van der Tol Groep zijn dagelijks bezig met het groen inrichten van de omgeving in de Randstad en daarbuiten. Dat kan op allerlei wijze, zegt Myra Waegemakers, want of het nu op de grond, op gebouwen, tegen muren, als speelruimte, in gebouwen, met water of wat dan ook betreft, de specialisten van Van der Tol hebben er verstand van en hebben overal een oplossing voor.

‘We proberen in het ontwerp, de aanleg en het onderhoud het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen tot het minimum te beperken’, zegt Waegemakers. ‘In de praktijk spuiten we nauwelijks meer, maar we hebben een paar mensen de opleiding laten doen, voor het geval dat toch echt nodig is.’

Bij alle groene, grijze en blauwe activiteiten van Van der Tol ziet Waegemakers de sterke opmars van duurzaam aanleggen en beheren. ‘Opdrachtgevers verlangen dat en het zit in ons DNA, dus houden wij daar in onze ontwerpen rekening mee.

In overleg met de Vestigingsmanager Onderhoud en Service ging een aantal medewerkers aan de slag met Spuitlicentie.nl om hun licentie te behalen of te verlengen. ‘Ze leerden daarvoor op een moment dat het hun zelf het beste uitkwam en compenseerden de uren.’ Die methode van studie en compenseren op een ander moment, werkt volgens Waegemakers in een organisatie als de Van der Tol Groep het beste.

Kennis op maat

Waegemakers zegt dat het in de opleiding opvalt dat deze zich sterk richt  op agrarische medewerkers. ‘Dat maakt het leren voor onze mensen extra moeilijk. We hebben dat wel teruggekoppeld. Vroeger was er meer leerstof toegespitst op het hoveniersvak. Ik denk dat het fijn zou zijn als mensen uit onze sector wat meer zouden leren van de onderwerpen die ze dagelijks tegenkomen, dus iets meer kennis op maat.’

Het doorzetten van de vergroening is een wens van het bedrijf zelf. Woningbouwverenigingen, projectontwikkelaars en opdrachtgevers uit het bedrijfsleven vinden daarom bij Van der Tol Groep mensen die mee willen denken over duurzaam ontwerpen, aanleggen en beheren.