Onze websites maken gebruik van cookies
Hiermee vergroten we de functionaliteit van onze websites en zijn we in staat onze websites doorlopend te verbeteren.Lees meer...

Menu

Ja dat klopt!


01-01-1001

Het goede antwoord is dat deze counterfeit gewasbeschermingsmiddelen illegaal zijn.

Volgens tijdschrift De Groene Amsterdammer is naar schatting 10 tot 14 procent van de in Europese landen afgezette middelen van deze categorie. De vereniging van fytofarmacie Nefyto stelt dat politieke aandacht voor het probleem nodig is. Handhaving en vervolging van criminelen op dit gebied is volgens Nefyto onvoldoende. De NVWA en de douane kunnen partijen onderscheppen. In Nederland komen counterfeit middelen binnen via de havens.

Vervalste gewasbeschermingsmiddelen worden niet getest en de handel is niet gereguleerd. Verkoop gebeurt veelal ‘vanuit de kofferbak’ van vertegenwoordigers. Nefyto zegt dat telers altijd moeten vragen naar de juiste papieren bij de aankoop van hun middelen. Counterfeit middelen kunnen ondeugdelijk of gevaarlijk zijn. Onvolledige etiketten en papieren en onduidelijke herkomst wijzen op mogelijke misstanden.

Nefyto werkt met de Task Force Anti Counterfeit en de Europese organisatie voor gewasbescherming ECPA aan bestrijding van counterfeit gewasbeschermingsmiddelen. In juli 2018 deed Europol een vangst van 360 ton illegale middelen, tot nu toe de grootste onderschepping.

Ctgb maakt toelatingen in kleine teelten bekend Delphy: ‘Cercospora in bieten behoorlijk ongrijpbaar’ Verschraling van teelten dreigt door kleiner middelenpakket Snel bijspijkeren via Spuitlicentie.nl Onkruidmiddel in aardappelen toegelaten Convenant bloembollen Hardenberg drie jaar verlengd Nederlandse bietentelers willen ook vrijstelling zaadcoating ‘Leren op een tijdstip dat het goed past bij de rest van het werk’ Na de graanoogst met de Bodemkaart van BioScope aan de gang Uien telen wordt uitdagender door wegval middelen

Meld u aan voor onze nieuwsbrief