De Europese Commissie wil met strengere regels de verspreiding van de Japanse kever aan banden leggen. Voor dit quarantaineorganisme wil de EC alle bestrijdingsmaatregelen uit de kast halen en bij besmetting een bufferzone van tenminste 5 kilometer.

Bij een vondst is er in Nederland al een meldingsplicht naar de NVWA, zegt de LTO-vakgroep Bomen, Vaste planten en Zomerbloemen. Sinds april 2022 gelden strenge Europese regels, dat planten vrij moeten zijn van de kevers in de aanhangende grond en de Popillia japonica mag ook niet bij import uit landen van op andere continenten (Amerika en Azië) meekomen.

 

Bufferzones

Er is overigens geen bufferzone nodig als het een geïsoleerde vondst betreft en de besmetting uitgeroeid is en planten al besmet waren voor zij de unie inkwamen. In delen van de EU (Italië) en in Zwitserland is de kever aangetroffen en soms vestigde het diertje zich daar al. Daar omheen denkt de commissie aan een grotere bufferzone van 15 kilometer. Opheffen van bufferzones kan als de kever drie jaar lang niet aangetroffen wordt.

Telers moeten iedere maatregel gebruiken om kevers en larven uit te roeien, chemisch, biologisch of mechanisch. Larven zijn bijvoorbeeld te bestrijden door de bodem te frezen. De kever heeft honderden waardplanten. Bekend zijn acers, prunussoorten, rozen en maïs.