Elke boer kan genieten van een rondje langs zijn percelen waar de gewassen met de verse regeldruppels een frisse groei vertonen. Maar tijdgebrek weerhoudt ook veel boeren van een regelmatig rondje. BioScope helpt, door data van regelmatig passerende satellieten te vertalen in een scoutingkaart. 

De bijgroei zegt volgens Jeroen Verschoore van BioScope wat over de vitaliteit van het gewas en de productie is een afgeleide ervan. ‘Je ziet welke plek achterblijft of juist sneller groeit dan de rest’, zegt Verschoore. ‘De bijgroei vertelt je over de ontwikkeling van het gewas. Dat is waardevolle informatie.’ Op basis van bijgroei maakt BioScope een scoutingkaart die telers in een oogopslag inzicht geeft in waar in een perceel wat aan de hand is.

Daarom heeft BioScope nu ook een FieldScout app voor smartphones om de bijgroei mee het veld in te nemen. ‘Op de scoutingkaart is met een oogopslag aan de kleur te zien waar het gewas aandacht verdient: blauw is gemiddeld, groen groeit sneller, rood blijft achter. Hoe breder de spreiding, hoe meer aandacht het verdient. Doordat de app ook de positie laat zien, kan een teler of adviseur eenvoudig naar de ‘hotspots’ gaan.’

De Scoutingkaart van BioScope laat de teler zien op welke plekken in een perceel de grootste afwijking zit.

Het blijft van belang de oorzaak van de verschillen op te zoeken, waarbij de app van BioScope behulpzaam is, want daarin zie je nauwkeurig waar je in het veld staat. Met een vingertikje op het kaartje op de telefoon van de teler opent zich de mogelijkheid om notities en foto’s in de app te maken. De app weet waar je staat en noteert het daar. Met waarnemingen over de oorzaak van de groeivertraging op de plek waar de teler staat, groeit de kennis van het perceel. Verschoore: „Je moet nooit blind een taakkaart maken. Eerst het probleem kennen en dan reageren is veel beter.”

Een andere toepassing van de bijgroeikaart is dat je gelijk ziet hoeveel nieuw blad er gevormd is. Dat kan nuttig zijn als je het hele gewas bedekt wil houden met middel tegen bijvoorbeeld de aardappelziekte phytophthora. ‘Bij meer groei is er meer onbeschermd nieuw blad en de kans op besmetting met phytophthora groter.” Met de bijgroeikaart kunnen telers betere keuzes maken over tijdstip en dosering van gewasbescherming.

De Bijgroeikaart laat over kleine intervallen van enkele dagen zien hoe het gewas groeit.

Maar meer loof op bijvoorbeeld de aardappelen is nog wat anders dan meer opbrengst. Kijken, zelf of met de adviseur, is dus onmisbaar. Volgens Verschoore kunnen de beelden van BioScope de teler naar de plaatsen brengen waar de verschillen het grootste zijn.

 

ACTIE
Ga scouten met de nieuwe FieldScout app van BioScope.
Tot en met 9 augustus krijg je 50% korting op de Scoutingkaart.