Agrarisch onderzoekscentrum Vertify bekijkt de komende jaren of het mogelijk is om de effectiviteit van biologische gewasbeschermingsmiddelen in de teelt van tulpen te verhogen. Dat gebeurt op proefvelden van Vertify in het Zuid-Hollandse Zwaagdijk.

Het onderzoek is een vervolg van het driejarig project ‘De Groene Tulp’ dat vorig jaar officieel afliep. Aanleiding van het project is het verdwijnen van steeds meer gewasbeschermingsmiddelen en de toename van bovenwettelijke eisen van de retail. Doel is om minder afhankelijk te zijn van chemische middelen. Verder onderzoek op teelttechnische maatregelen, zoals grondverbetering, bolbehandeling en gewasbehandeling moet hier een bijdrage aan leveren.

Tulpentelers kunnen flink besparen op de dosering van hun gewasbeschermingsmiddelen, concludeert Vertify-onderzoeker Frank Kreuk na drie jaar onderzoek. Volgens hem is met de helft van de middelen bijna eenzelfde resultaat te behalen als met het geadviseerde gebruik van 100 procent. Daarnaast blijkt dat foamcoaten als methode om het plantgoed te ontsmetten een vergelijkbaar resultaat oplevert als het gangbare dompelen. Bovendien steeg de uitval van tulpen door fusarium bij foamcoaten niet.

Organische meststoffen

Ook is onderzoek gedaan naar het gebruik van diverse soorten groenbemesters en organische meststoffen. ‘Positief was dat de opbrengsten van de proefvelden met groenbemesters in het tweede en derde jaar toenamen’, zegt Kreuk. ‘Het gebruik van runderdrijfmest bleek minder effectief. Nutriënten komen dan pas vrij bij een bodemtemperatuur van 9 graden. De tulp moet het gewas in maart en april maken. Dan is de bodem nog niet warm genoeg.’ Volgens de onderzoeker resulteerde dit in een schraal gewas.

Helemaal ‘groen’ tulpen telen is nog niet mogelijk, beweert Kreuk. Dat komt volgens hem doordat biologische en groene middelen niet effectief zijn.

De komende jaren kijken onderzoekers van Vertify hoe de effectiviteit van biologische middelen kan worden verhoogd. Bijvoorbeeld met een andere spuittechniek of door vaker of met meer water te spuiten.

 

Tekst: Kimberly Bakker, foto: Han Reindsen