De snelle opmars van de agressievere varianten van phytophthora, de EU-43 en EU-46, is gestopt. Het combineren en afwisselen van gewasbeschermingsmiddelen heeft dit jaar zijn vruchten afgeworpen. Deze conclusie werd getrokken tijdens een expertbijeenkomst van de Taskforce Phytophthora van het Actieplan Plantgezondheid.

De aanpak van phytophthora in aardappelen kostte dit seizoen veel geld. Veel bespuitingen bleken nodig om de ziekte in de hand te houden. Hoewel de ontwikkelingen rond phytophthora het afgelopen seizoen voor veel hoofdbrekens zorgde, concluderen de experts dat de nieuwe strategie om de ziekte te bestrijden effectief is.

De snelle opmars van nieuwe phytophthora-varianten was aanleiding om de bestrijdingsstrategie te veranderen van blokkenschema naar combineren en afwisselen van gewasbeschermingsmiddelen. Ervaringen in Denemarken hadden al uitgewezen dat de nieuwe methode succesvol is. Doordat aardappeltelers de nieuwe methode massaal zijn gaan toepassen, heeft dat dit seizoen voor een gunstig resultaat gezorgd. Voor 2025 geldt dan ook het advies om het combineren en afwisselen van middelen voort te zetten.

Experts roepen afnemers van aardappelen op om over te stappen op rassen met een betere resistentie tegen phytophthora. Daarbij verwijzen ze naar ervaringen van zetmeelaardappelconcern Royal Avebe. Praktijkcijfers van Avebe wijzen uit dat in rassen met een betere resistentie minder bespuitingen nodig zijn, wat een positief effect heeft op saldo voor telers en milieu-impact.