Het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard heeft bij metingen in een sloot in een glastuinbouwgebied in het Zuid-Hollandse Bleiswijk imidacloprid gevonden. Deze schadelijke stof is sinds 2020 verboden in de glastuinbouw.

Volgens het waterschap gaat bij de in dit geval gemeten hoeveelheid imidacloprid in het water een deel van de kleine waterdieren en waterplanten dood. Ook is de vervuiling niet goed voor de waterkwaliteit.

Het Hoogheemraadschap van Schieland en Krimpenerwaard onderzoekt hoe en op welke plek dit middel in het water is gekomen. Handhavers gaan omliggende sloten en bedrijven controleren. Bij overtredingen kunnen zij strafrechtelijke maatregelen nemen.

Omgevingsdienst

Het waterschap geeft de meetgegevens van de controles op waterkwaliteit door aan de omgevingsdienst. Deze dienst is verantwoordelijk voor het controleren op lozingen van en in water.

Lozingen en vermoedens daarvan worden doorgegeven aan Glastuinbouw Nederland. De belangenorganisatie informeert glastuinders in de omgeving actief over watervervuiling en de gevolgen ervan.