Chemieconcern Bayer heeft in de eerste zes maanden van dit jaar veel meer gewasbeschermingsmiddelen verkocht waarin het omstreden bestanddeel glyfosaat zit. Die producten zijn volgens het concern ook goedkoper geworden. Dat meldt Bayer in de halfjaarcijfers.
Glyfosaat wordt in verband gebracht met ziektes zoals parkinson en kanker en zit onder meer in onkruidverdelger Roundup. Bayer kreeg dit middel in handen, nadat het zijn concurrent Monsanto had overgenomen. Eerder dit jaar zei CEO Bill Anderson van Bayer dat het concern werkt aan een alternatief voor glyfosaat. Volgens hem wordt de nieuwe stof al getest op planten en moet het product in 2028 op de markt komen.
In de Verenigde Staten lopen tienduizenden rechtszaken van mensen die zeggen kanker te hebben gekregen door Roundup. In negen van de 23 zaken die onlangs zijn afgerond, moet Bayer een schadevergoeding betalen. Zo heeft het chemieconcern vorige maand in Seattle een schikking getroffen van 160 miljoen dollar, zo’n 147 miljoen euro. Maar Bayer ontkent aansprakelijk te zijn.
In de eerste helft van dit jaar heeft Bayer minder verdiend met zijn landbouwproducten, medicijnen en gezondheidsproducten voor consumenten. Vooral de verkoop van gewasbeschermingsmiddelen zonder glyfosaat en schimmelbestrijdingsmiddelen viel lager uit.
Bijna 25 miljard euro
De verkoop van alle producten van Bayer bracht in de eerste zes maanden van dit jaar 24,9 miljard euro op. Dat is 2,1 procent minder dan in het eerste halfjaar van 2023. Toen ging het om 25,4 miljard euro.
Bayer maakte in de eerste helft van het jaar bijna 2 miljard euro winst, veel meer dan de winst van 291 miljoen euro in de eerste helft van 2023. In het tweede kwartaal van dit jaar leed het chemieconcern 34 miljoen euro verlies. Dat is minder dan een jaar eerder. Toen verloor Bayer bijna 1,9 miljard euro. Volgens het concern komen de rode cijfers vooral door hogere rentetarieven.
Eerder dit jaar maakte Bayer bekend veel managementlagen binnen het bedrijf op te heffen. Onbekend is hoeveel banen verdwijnen. In 2022 werkten meer dan 100.000 mensen bij Bayer. Het bedrijf heeft in het tweede kwartaal 329 miljoen euro uitgegeven aan de herstructurering.