Milieuorganisatie Mobilisation for the Environment (MOB) heeft het kabinet gevraagd om een verbod in te stellen op het gebruik van PFAS in gewasbeschermingsmiddelen en kunstmest. Ook vraagt de organisatie om aanscherping van de drinkwaternorm om de volksgezondheid te beschermen.
MOB stelt dat volgens de norm van de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (Efsa), overgenomen door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), veel Nederlanders te veel PFAS binnenkrijgen via drinkwater. Dit kan een gevaar vormen voor de gezondheid van kwetsbare groepen zoals baby’s, jonge kinderen en mensen met een verzwakt immuunsysteem. PFAS is in verband gebracht met allerlei schadelijke effecten op de gezondheid, zoals kanker, een verminderd immuunsysteem, diabetes, nierfalen en een grotere kans op hartfalen door verhoogd cholesterol.
De milieuorganisatie vindt dat de huidige normen voor PFAS tekortschieten. De norm voor PFAS in drinkwater die is vastgesteld bij de herziening van de Drinkwaterrichtlijn en is opgenomen in het Drinkwaterbesluit, is volgens MOB niet in lijn met nieuwe wetenschappelijke kennis over gezondheidsrisico’s van PFAS.
Nieuwe inzichten
‘We hebben nu te maken met een wettelijke norm die is ingehaald door de realiteit. Daarom is het belangrijk voor de volksgezondheid dat de Nederlandse overheid nu handelt naar de nieuwe gezondheidskundige inzichten. De wettelijke norm biedt onvoldoende bescherming tegen toxicologische effecten van PFAS in drinkwater op de gezondheid en ons drinkwater uit oppervlaktewater is feitelijk gewoon vergiftigd met PFAS’, schrijft MOB-voorzitter Johan Vollenbroek.
Gewasbeschermingsmiddelen leveren een grote bijdrage aan de verspreiding van PFAS, stelt Vollenbroek. Daarom vraagt hij om een verbod op deze middelen en op kunstmest waarin PFAS wordt gebruikt. Het gaat volgens hem om ten minste 221.000 kilo PFAS bevattende gewasbeschermingsmiddelen per jaar. Hij spreekt het kabinet daarbij aan op zijn grondwettelijke zorgplicht.
Verschillende soorten
Het nadeel van PFAS is dat het niet of nauwelijks afbreekt in het milieu. Er zijn verschillende soorten PFAS, waarbij de schadelijkheid varieert. PFAS wordt in gewasbeschermingsmiddelen en soms in kunstmest gebruikt als hulpmiddel.
Alle PFAS-houdende gewasbeschermingsmiddelen zijn goedgekeurd door het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden. CLM Onderzoek en Advies noemde een acuut verbod op PFAS-houdende gewasbeschermingsmiddelen onlangs te voorbarig, maar denkt dat het wel gaat spelen en vindt dat de agrarische sector zich daarop moet