De Europese Commissie trekt het plan om het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in de landbouw tegen 2030 te halveren definitief in. Volgens voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie ‘omdat het te veel verzet oproept’.

De nieuwe EU-regels leken al ten dode opgeschreven, toen het Europees Parlement ze in november wegstemde. Von der Leyens eigen christendemocraten (EVP) zwakten het wetsvoorstel zo af dat het onverteerbaar werd voor groene en linkse Europarlementariërs. Ook veel EU-lidstaten hadden bedenkingen, maar zij bleven toch zoeken naar een aanvaardbaar vergelijk. Hun huidige voorzitter, België, wilde nog voor de Europese verkiezingen in juni een compromisvoorstel voorleggen.

Maar de Europese Commissie wil niet verder doorzetten, zegt Von der Leyen. ‘Het voorstel is een symbool van polarisatie geworden.’ Bij het maken van een nieuw voorstel moet de Europese Commissie voor ‘meer dialoog en een andere benadering’ met belanghebbenden kiezen, stelt ze.

Boerenprotesten

De Europese Commissie handelt vooral onder druk van de boerenprotesten. De EU-landen en ook hun voorzitter België hebben wel begrip voor de conclusie van Von der Leyen dat het niet het juiste moment is voor het gewasbeschermingsplan. Maar België had toch nog graag een poging willen wagen en vreest dat het werk na de verkiezingen weer helemaal over moet.

Von der Leyen gebruikte de kwestie als voorbeeld dat ‘we meer vertrouwen moeten hebben in onze boeren’. Ze maakt zich op voor een gooi naar een tweede termijn als commissievoorzitter en heeft de laatste maanden meer oor voor de klachten van boeren over Europese klimaatregels.

Von der Leyen gebruikte de kwestie als voorbeeld dat ‘we meer vertrouwen moeten hebben in onze boeren’. Ze maakt zich op voor een gooi naar een tweede termijn als voorzitter van de Europese Commissie en heeft de laatste maanden meer oog voor de klachten van boeren over Europese klimaatregels.